Pagini

vineri, 29 aprilie 2016

Mamona a-nviat!

  Se apropie acum cu paşi rapizi sfînta sărbătoare a Paştilor şi poate că populaţia este nerăbdătoare să mănînce drobul şi să ciocnească ouăle, poate că nu este chiar atît de nerăbdătoare, dar comercianţii sigur sînt fericiţi de venirea oricărei sărbători deoarece toate acestea s-au transformat în perioada recentă în festivaluri ale cumpărăturilor şi ale consumului, promovate de către cei ahtiaţi după profituri. 
   De aceea aş considera că ar fi adecvat să aducem urările în ton cu adevăratul spirit al sărbătorilor şi să ne salutăm cu: "Mamona a-nviat! / Adevărat c-a-nviat!", deşi eu am mari dubii că acest zeu ar fi fost mort sau chiar bolnav în perioada recentă.
   Dacă eşti credincios creştin, şi dacă chiar ai ţinut posturile lăsate de Dumnezeu însuşi prin calendarul creştin, atunci chiar este de înţeles că după o perioadă de abstinenţă de la mîncăruri mai mult sau mai puţin grele, este chiar indicat să te îndopi acum suplimentar cu mîncare. Ar fi totuşi la fel de indicat să cunoaştem că aceste sărbători au fost la începutul lor construite în aşa fel încît să se potrivească cu traiul oamenilor din acea vreme, nu cu traiul oamenilor din prezent. 
    Pe vremea cînd sărbătorile pascale erau la început, adică acum multe secole în urmă, în acel timp al anului cînd tocmai se ieşea din iarnă şi se intra în primăvară, nu exista nici producţie industrială a mîncării şi nici congelare artificială, oamenii erau cam subnutriţi în această perioadă şi nu era decît natural, sănătos şi indicat pentru ei să ţină un ospăţ de mai multe zile. Ei sacrificau deci un animal şi îl mîncau foarte rapid pe tot pentru ca nu cumva căldurile primăverii să îi strice carnea. 
   Avînd în vedere că astăzi nici nu poţi să mergi prea mult pe stradă fără să te împiedici de-un supermarket, un bar, un non stop şi două restaurante şi că deşi mîncăm mîncare de calitate proastă, în prezent mîncăm mai mult decît suficient, a te angaja într-un ospăţ de mai multe zile, deja fiind mîncat bine, dacă nu ghiftuit, gras sau obez, nu va face decît să-ţi mai reducă puţin din speranţa de viaţă. Pe de altă parte dacă chiar vrei să-ţi placă mîncarea atunci cînd o mănînci, dacă eşti un hedonist adevărat aşa ca mine, trebuie să cunoşti legea receptorilor de dopamină. 
   Dopamina este principala substanţă care îţi produce plăcere atunci cînd mănînci, dar nu numai, iar ideea este că pe măsură ce creierul este stimulat la o activitate specifică să producă mai multă dopamină, receptorii de dopamină îşi reduc capacitatea de absorbţie, ca să nu prăjească circuitele neurale, şi astfel se întîmplă că plăcerea pe care creierul tău poate să o simtă se încadrează în anumite limite, oricît de multă, oricît de bună şi de variată mîncare ai mînca. 
   Aşadar, ca să simţi mai multă plăcere de pe urma mîncatului şi băutului trebuie să mănînci doar dacă îţi este cu adevărat foame, iar ca să simţi plăcerea maximă, trebuie să te abţii cîte puţin, chiar puţin mai mult, cu cît mai mult te abţii, cu atît mai bună va fi mîncarea, iar cu cît mai ghiftuit eşti cu atît mai mult îţi va apărea că mănînci cherestea sau furaje pentru porci, chiar dacă tu mănînci cea mai bună mîncare posibilă cu tort de zmeură, dulceaţă de căşuni şi o cireaşă în vîrf la desert.
   Mai presus de toate, să nu uităm că excesul şi îmbuibarea te pot duce la spital, şi problema este că te duc la spital cu salvarea, care are obiceiul de-a ţiui pe străzile oraşului într-un mod foarte neplăcut şi strident în această perioadă, tulburînd somnul oamenilor ca mine, care după ce au mîncat o masă moderată vor să-şi facă siesta în linişte.
   Urez deci sărbători moderate, şi să fim recunoscători hazardului că încă n-am ajuns într-o iarnă nucleară şi că încă ne mai suportă planeta şi ne dă de mîncare. Sănătate.